Zzp’ers: helemaal flexibel

Er zijn veel verschillende zzp’ers. Sommige werken lang op hetzelfde kantoor. Bijvoorbeeld interim managers en IT-consultants. Maar er zijn ook zzp’ers die elk uur een andere klant hebben. Denk aan kappers en glazenwassers. Maar allemaal bepalen ze zelf hun werktijden. Ze zijn dus allemaal flexibel. Maar hoe flexibel precies?

Weet je nog dat je zelfstandig ondernemer werd? Mooi was dat: dat je zelf je tijd kon indelen. Uitslapen? De kinderen naar school brengen? Zomaar een uurtje samen koken? Een dagje als vrijwilliger werken? Dat kan ineens. Zonder baas zelfs. Als zzp’er maak je natuurlijk wel een urenadministratie. Maar ook dat doe je voor jezelf. En natuurlijk voor de belastingvoordelen voor zzp’ers. Dus niet omdat meneer of mevrouw directeur dat zegt.

Helemaal flexibel: daarom ben je zzp’er

Geniet je van flexibiliteit? Dan ben je niet de enige. Dat blijkt uit onderzoek: zzp’ers bepalen zelf hun tijd – dat vinden ze 1 van de belangrijkste dingen van het ondernemen. De meeste zzp’ers (60%) zijn daarom zelfs met een eigen bedrijf begonnen. Zo kunnen ze zelf bepalen wanneer ze werken. En hoeveel uur. Maar wat zijn de gevolgen daarvan.

1. Je werkt best wel eens ’s avonds, en soms zelfs ook ’s nachts

Je bent zzp’er, dus je werkt niet van 9.00 tot 17.00 uur. Zeker niet: dat blijkt uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid, van de onderzoekers van TNO. Volgens hen werkt 85,5% van de zzp’ers wel eens ’s avonds. Bijna de helft (45,5%) werkt zelfs vaak ’s avonds. Een kwart werkt ook wel eens ’s nachts door.

Tip!

* Wist je dat genoeg slaap belangrijk is? Slaap je minder, dan werk je minder goed. Werk je dus vaak laat door? Plan dan extra rustdagen in, of boek een vakantie.

2. Je werkt ook wel eens in het weekend

Ook werk je wel eens in het weekend. Bijna 9 van de 10 (88,5% ) zzp’ers werkt wel eens op zaterdag. Bijna de helft (45,7%) doet dat zelfs best vaak. Op zaterdag werken – dat gebeurt dan weer vaker dan op zondag. Toch werkt ook 2/3e (67,7%) van de zzp’ers wel eens op zondag. Je bent dus zeker niet de enige, die wel eens een nachtje doorhaalt om een deadline te halen. Of die de voetbalwedstrijd van zoon mist, omdat je in het weekend nog iets af moet maken.

Tip!

Werken op bijzondere tijden kan erg eenzaam zijn. Zoek elkaar daarom op. Bijvoorbeeld in een koffietent of flexwerkplek. Samenwerken is namelijk veel leuker!

3. Je zoekt een balans tussen werk en privé

Dat is het nadeel van flexibel werken: als je je werk mee naar huis neemt, is dat niet goed voor je privéleven. Een klein deel van de zzp’ers (17,3%) is zelfstandige geworden omdat dat thuis beter uitkomt. Die zzp’ers genieten van de extra vrijheid thuis. Maar de meeste (60%) denken dat hun gezin minder tijd krijgt door al het werk. Dat is vreemd: je geliefde of je gezin hoeft natuurlijk niet te lijden onder jouw zzp-werk. In hetzelfde onderzoek staat: wel 65% van de zzp’ers kunnen vrij nemen wanneer ze willen. Wat dat betekent? De meeste zzp’ers kunnen wel vrij nemen wanneer ze willen, maar de meesten doen dat niet wanneer dat misschien beter is. Dat is een puzzel: niet alleen voor werknemers in loondienst. Ook veel flexibele zelfstandigen hebben moeite met hun tijd.

Tip!
Het indelen van je dag is moeilijk. Daarin ben je niet de enige. Lees op dit blog over het ideale ochtendritueel. Een kunstenaar begon daar ooit mee. En nu is het een community, en een boek geworden. Het is leuk om je eigen manier van werken te leren kennen. Maak gebruik van de lessen van anderen.

4. Dikke kans dat jij een ideale mantelzorger bent

Zzp’ers werken en leven flexibel. Maar wist je dat veel zzp’ers ook mantelzorger zijn? Volgens cijfers van ZZP Nederland gaat het om 1 op de 5 zzp’ers. Niet gek: want ben je eigen baas? Dan kun je zelf kiezen wanneer je zorgt en wanneer je werkt. Maar pas op! Als zelfstandige krijg je geen zorgverlof. Je wordt niet doorbetaald als je veel voor anderen zorgt. Zelfstandige mantelzorgers kunnen in de problemen komen met tijd en geld. Dat merk je al snel in je gezin: je kunt niet én overdag op de kinderen passen, én in het weekend met alles mee doen. En dan ook nog geld verdienen…

Tip!
Laat je omgeving weten hoe je je tijd indeelt. Bijvoorbeeld je familie. Help ze zo om te snappen waarom jij niet vrij bent. Zo weten ze dat jij ’s avonds en in het weekend niet kunt zorgen.

Bonustip: Kies een zorgverzekering die het beste bij jou past!
Veel zzp’ers moeten wennen aan hun flexibele leven. Maar ook veel bedrijven zijn nog niet zo flexibel als zzp’ers. Gelukkig zijn er steeds meer diensten die passen bij wat zzp’ers nodig hebben. Neem bijvoorbeeld de zorgverzekeringen van ons zusterbedrijf Zilveren Kruis. Lees hier hoe Zilveren Kruis jou kan helpen: bijvoorbeeld om zorgeloos mantelzorger te worden. En check ook  de aantrekkelijke aanvullende zorgverzekeringspakketten van Zilveren Kruis.