Flexibel met fulltimers. Het kan, weet AFAS

Britt Breure (31) is als HR-manager werkzaam bij softwarebedrijf AFAS. Dat doet ze in haar eentje, terwijl AFAS maar liefst 420 man personeel telt. Flexibilisering staat bij AFAS hoog in het vaandel, maar niet op de manier waarop je dat misschien zou verwachten. Parttimers en flexwerkers zijn er nauwelijks, maar zelf je werktijden bepalen en regelmatig een dagje thuis aan de slag? Dat is bij AFAS geen probleem.

Bij AFAS werkt bijna 90% van de medewerkers fulltime. Dat is een bewuste keuze. Volgens Britt zorgt het intern voor duidelijkheid én zijn fulltimers productiever; van ‘opstarten’ na je vrije dag is per slot van rekening geen sprake. Treed je bij AFAS in dienst, dan start je standaard als fulltimer. Dat komt niet voort uit een gebrek aan flexibiliteit, maar helpt medewerkers een stabiele basis te ontwikkelen. Elkaar regelmatig zien en geregeld op kantoor zijn, hoort daarbij. “Heb je een gezin, verwacht je een kind of ben je een dagje ouder, dan is parttime werken zeker bespreekbaar, maar bij aanvang van het dienstverband is dat niet de intentie”, aldus Britt.

Lees ook hoe AFAS nieuwe talenten aan boord houdt.

Alle medewerkers zijn in dienst van AFAS

Flexwerkers kom  je in de wandelgangen van het hoofdkantoor in Leusden of één van de andere vestigingen in België of op de Nederlandse Antillen niet snel tegen. Freelancers, payrollers en uitzendkrachten worden zelden ingeschakeld. Ook niet voor functies die snel moeten worden ingevuld. AFAS kiest ervoor haar medewerkers intern op te leiden, zodat alle kennis in huis blijft en flexwerkers niet nodig zijn.

Het opleidingstraject heet de AFAS Academy

Werk je voor AFAS, dan moet je het bedrijf door en door kennen. Britt: “Medewerkers moeten de visie van AFAS begrijpen én kunnen uitdragen. Een zzp’er kan dat niet.” Bijkomend voordeel van het intern opleiden is dat er vrijwel altijd iemand geschikt is voor de vrijgekomen functie.

Vertrouwen is belangrijk

Volgens Britt kun je AFAS wel degelijk typeren als flexibele organisatie. Alles is bespreekbaar en er wordt rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van medewerkers. Maar er zijn grenzen. Zo wordt thuiswerken toegejuicht, maar tot op zekere hoogte: bij voorkeur 1 vaste dag per week, zodat het voor iedereen duidelijk is wie wanneer aanwezig is. Ook als het aankomt op werktijden, stelt AFAS zich flexibel op. Praktisch iedereen werkt tussen half 8 en 6, maar daarbinnen fluctueren de werktijden sterk. De één start vroeg, de ander begint wat later en werkt langer door. Medewerkers de vrijheid geven om daarin hun eigen keuzes te maken, is volgens Britt cruciaal. “De controle loslaten kan lastig zijn, maar overal bovenop zitten werkt averechts. Geef medewerkers vertrouwen. Dat wordt gevoeld én gewaardeerd.”