Gezondheidscoach

Waarom een appel in de kantine het verschil kan maken

Wat eetpatronen met bedrijfsrendement te maken hebben? Meer dan je denkt. Gezonde voeding leidt tot minder verzuim en een hogere productiviteit per medewerker. Dit zijn de aandachtspunten.

Een van de voordelen van mijn werk is dat ik een kijkje kan nemen in veel verschillende organisaties en ook in de bedrijfskantines. Langzaamaan zie ik meer bewustzijn ontstaan over het belang van gezonde voeding. Maar helaas beperkt zich dit vooral tot de kleinere, hippere bedrijven, die uitsluitend verse producten serveren.

Ongezonde voeding leidt tot een dip

Bij veel grotere bedrijven gaat het in mijn ogen te langzaam. Daar serveren ze hun medewerkers nog steeds een kroket tussen de middag. En veel snelle suikers, slechte vetten en bewerkt voedsel vol e-nummers. Deels omdat ze daarmee voordeliger uit zijn dan met dagverse producten, deels omdat ze er gewoon niet bij stilstaan. Het is geen voeding, maar vulling. Je wordt er niet productiever van. Dus ga je na de lunch weer aan de koffie of cola. Daarna krijg je weer een dip en ga je aan de veel te zoute soep uit een pakje. Het is een vicieuze cirkel, die productiviteit hindert. Elke keer dat je wat neemt, belast je jouw immuunsysteem. Doe je dit te vaak, dan ontstaat stress.

Hoe dan wel?

Je kunt medewerkers natuurlijk niet verplichten gezond te eten. Je weet ook niet wat ze thuis eten. Wel kun je een gezonde levenswijze stimuleren door ze in de bedrijfskantine met name verse producten te serveren. Ik houd de 80-20 regel aan. Als je 80% van de tijd alles verantwoord doet, dan is het niet erg als je in de overige 20% iets minder verantwoord doet. We geven en volgen met z’n allen ontzettend veel bedrijfstrainingen. Waarom ook niet eentje over het hoe en waarom van gezonde voeding?

Begin met omdenken

We zijn té vaak geneigd op de korte termijn te denken. Alles draait om geld en winst maken. Laten we eens andersom denken. Juist als het om voeding gaat. Laten we denken in preventie en niet in symptoombestrijding, niet pas in actie komen als het verzuimpercentage al fors is toegenomen. Op de korte termijn merk je misschien niet direct het effect van een investering in goede voeding, maar bekijk het eens over een langere termijn.

Met een gezonde balans geef je medewerkers meer energie, verhoog je de productiviteit, verminder je chronische stress en dring je het verzuim terug. Al zou het maar 1 procent schelen. Het is een investering, maar ik ben ervan overtuigd dat je die zeker terugverdient.