‘HRM: hoger rendement van mensen’

Van een plat, hiërarchisch en traditioneel gestuurd bouwbedrijf naar een netwerkorganisatie met kernteams. Van taakgestuurd naar uitgaan van ieders kracht. Rachel van Raan is Hoofd HRM bij bouwbedrijf Plegt-Vos, een bedrijf waar HR volop in transformatie is. Op Even Centraal Werkgevers blogt ze over dit veranderingsproces.

In mijn vorige blog vertelde ik dat onze netwerkorganisatie uitgaat van ieders kracht, in plaats van dat er vastomlijnde functieprofielen zijn. Maar wat betekent dit eigenlijk voor onze mensen? Hoe vertaal ik onze visie naar HR? Hoe gaat Plegt-Vos anders met zijn medewerkers om? Immers: het taakgestuurde werkt niet meer als je gaat voor unieke oplossingen. Hoe stel je op kracht een team samen?

Millennials niet in hokjes duwen

De professionals die nu op de arbeidsmarkt komen, willen niet in hokjes worden geduwd. Je kunt wel blijven vasthouden aan traditionele structuren, maar als je als bedrijf het anders wilt gaan doen, zal je ook op een andere manier met je medewerkers om moeten gaan. Hoe krijg je mensen in hun kracht? Door ze de dingen te laten doen, waar ze echt goed in zijn en waar ze plezier aan beleven. En als je echt wilt doen waar je goed in bent, moet je niet in een strak stramien zitten. Sommige medewerkers vinden het een verademing om invloed te hebben op hun eigen werk. Anderen vinden het doodeng.

Hele kleine stapjes

Maar hoe doe je dat dan? Het gaat in hele kleine stapjes. Het is een enorm veranderingstraject. Het kost veel tijd. Hoe voer je zo’n verregaande verandering bij een bouwbedrijf door? Wij bepaalden ergens een stip op de horizon waarin we talent- en performancemanagement geïmplementeerd wilden hebben. De weg ernaartoe herijken we steeds. Zijn we op de goede weg of niet? Stap 1 was bij MT’s bewustwording creëren om vanuit de kracht van mensen te gaan werken. Hebben we inzicht in onze eigen talenten én tekortkomingen? Durven wij ons ook kwetsbaar op te stellen? Als dat zo is, kunnen we het overdragen naar de rest van de organisatie.

In de praktijk

In de praktijk betekende dit veel praten, maar ook de vraag stellen ‘wie kan mij helpen?’. Ik moest mijzelf ook echt kwetsbaar opstellen, anders kwam ik niet veel verder. Ik volgde, bekeek voorbeelden. Zoals Marc Lammers en hoe hij het gouden hockeyteam heeft gecoacht naar de overwinning. Ik keek ook heel bewust buiten de bouwbranche. Bij Rabobank en Grolsch bijvoorbeeld. Daar pikte ik uit wat wel bij Plegt-Vos past en wat niet.

Faciliteren, faciliteren en nog eens faciliteren

In 2014 zette we de stap om van functieprofielen naar performanceprofielen te gaan. Allereerst keken we naar onze strategie en wat er nodig is om onze doelstellingen te halen. Het resultaat legden we voor aan de MT’s. Zodoende werd het niet alleen een feestje van HR of de holding. In 2015 vertaalden we het naar kantoormedewerkers. Met workshops, bij alle vestigingen langs, met mensen praten, en vooral gesprekken voeren. Faciliteren, faciliteren en nog eens faciliteren.

Jezelf zijn en je kwetsbaar opstellen

Er was absoluut weerstand. ‘Moet het weer anders? Geef mij maar het oude competentiemanagement. Dan weet ik waar ik aan toe ben.’ De weerstand kwam vanuit verschillende plekken in de organisatie, van jong tot oud. Je moet mensen de ruimte geven om eraan te wennen. Het gaat om vertrouwen opbouwen. Dat kan alleen door jezelf te zijn en je kwetsbaar op te stellen. En soms… moet je het laten zoals het is omdat je niet iedereen meekrijgt.

Energie door het bedrijf

Maar ik werd verrast door mooie performancegesprekken. Op een gegeven moment gaat er zo’n energie door het bedrijf. De 2e workshop ging over inzicht in talent. We gaven mensen de ruimte, boden hun het speelveld en ze konden het zelf invullen. Dat was het omslagpunt. Zo van, het mag echt, we gaan dit gewoon echt doen! Ik liep weken trots rond. Er waren echt mensen die een idee hadden en dat eerst nooit durfden uit te voeren. Nu mocht het! Dat geeft écht energie! Dit is hrm: hoger rendement van mensen!