Waarom iedereen gebaat is bij een keuzebudget

Steeds meer CAO’s gaan over op flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden. Omdat werkgevers en medewerkers er bij gebaat zijn. Waarom?

Dat we steeds meer kijken naar hoe wij onze individuele voorkeuren kunnen invullen, gaat verder dan alleen arbeidsvoorwaarden. Het is een brede maatschappelijke trend. Die dus ook geldt voor hoe medewerkers beloond willen worden. Dat verklaart de opmars van keuzebudgetten. Ze maken het mogelijk om beter in te spelen op persoonlijke behoeftes.

Hoe een keuzebudget flexibeler is?

Als werkgever stel je een budget ter beschikking en medewerkers hebben de vrijheid om te beslissen over de besteding vanuit een aantal keuzemogelijkheden. Een medewerker met kleine kinderen thuis kan kiezen voor meer verlof. Iemand die toe is aan een nieuw carrièrepad kan een opleiding volgen. Terwijl een andere medewerker misschien liever zijn vakantiegeld vervroegd uitbetaald krijgt. De secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen worden afgestemd op de levensfase en voorkeuren van verschillende medewerkers.

Waarom het voor een werkgever aantrekkelijk is?

Heel eenvoudig gezegd: met hetzelfde geld bereik je meer. De invoering van een keuzebudget is meestal een kosten neutrale maatregel. Het budget blijft hetzelfde. Alleen de besteding verandert, die is toegespitst op persoonlijke voorkeuren. Met hetzelfde geld kun je de betrokkenheid van medewerkers vergroten en jouw organisatie zich laten onderscheiden op het vlak van Goed Werkgeverschap.

Waar je rekening mee moet houden bij de invoering?

1 – Communicatie is key

Verandering roept weerstand op. Zo is het nu eenmaal. Het is dus belangrijk dat je medewerkers niet meedeelt over de verandering, maar dat je ze erin meeneemt. Zo creëer je draagvlak. Leg uit wat het hen oplevert. Via een mix van online en offline communicatie.

2 – Gun het de tijd

Het kwartje kan later vallen. Ik sprak laatst een medewerker van Waterschap, die aangaf nu absoluut niet meer zonder zijn keuzebudget te willen; net als veel van zijn collega’s. Terwijl ze er bij de invoering absoluut niet op zaten te wachten. Het kan wel 2 of 3 jaar duren voordat medewerkers de meerwaarde zien.

Het blijft een actueel onderwerp

Het is verstandig om je nu al in het onderwerp te verdiepen. Ik denk dat we nu nog maar aan de vooravond van de keuzebudgetten staan. En dat er nog veel meer mogelijk is. Juist omdat het voor zowel werkgever als werknemer aantrekkelijk is. Zo valt op dit moment pensioen nog buiten het keuzebudget. Het zal me niets verbazen als dat er op termijn ook binnen gaat vallen. De opmars zet nog wel even door.