Gezondheidscoach

Maak de lunchwandeling met collega’s verplicht

Hoe samen bewegen leidt tot een hoger bedrijfsrendement? Kijk maar naar China! Volgens gezondheidscoach Rolien Scheepbouwer moeten bedrijven het verplicht maken.

Je doet aan teambuilding én je werkt aan je gezondheid. Mooi toch? In China doen ze het elke dag. Elke ochtend staan collega’s met elkaar op een plein of een grasveld tussen de wolkenkrabbers. Samen bewegen ze in de open lucht voordat ze hun computers opstarten en de hele dag druk aan het bellen zijn. Tai Chi is een vast onderdeel van de werkdag.

Iets voor ons?

In Nederland vinden we zoiets suf klinken. Ik zeg ook niet dat we hier met alle collega’s massaal aan de Tai Chi moeten gaan. Of aan gezamenlijke yoga, wat je binnen steeds meer Nederlandse bedrijven ziet. Maar het idee is goed om twee redenen:

  1. Een gezonde levensstijl vermindert de kans op stress.
  2. Door een goede band tussen collega’s wordt werk een tweede thuis en ook dit vermindert de kans op stress.

Minder stress betekent minder ziekteverzuim en meer productiviteit. Zowel medewerker als werkgever zijn er dus bij gebaat.

Stop met hoe we het nu doen

In Nederland maken we ons er vaak gemakkelijker vanaf. Stimuleren is niet genoeg. Je kunt medewerkers wel korting aanbieden op een sportschool of bedrijfsfitness. Maar als iets vrijblijvend is, dan doe je het meestal ook niet. Dat is eigen aan de mens.

.. En maak sporten op de werkvloer verplicht

Moet je medewerkers dan verplichten samen te wandelen tijdens de lunch? Zover durf ik best te gaan. Ik denk dat er niets anders op zit dan samen bewegen een verplicht onderdeel van het dagritme te maken. Of beter nog: van de bedrijfscultuur.

Natuurlijk roept dit eerst verzet op, maar het werkt wel. Als het je lukt om jouw mensen achter andere beslissingen te krijgen, waarom dan niet achter deze? Ik zei het al eerder: we steken zoveel tijd in leiderschapstrainingen en verplichte cursussen. Waarom dan niet meer inspanning om medewerkers gezonder te laten leven? Dat levert misschien wel net zoveel op.