Werken met een persoonlijk keuzebudget? Deze 2 voorwaarden zijn nodig

Steeds meer bedrijven belonen hun medewerkers in de vorm van een persoonlijk keuzebudget (pkb). Wil jouw organisatie er ook mee werken? Daan Hermes van Achmea schetst voorwaarden om rekening mee te houden.

Een pkb is een flexibele beloningswijze. Eentje die meer gewaardeerd wordt door individuele medewerkers dan een traditionele wijze van belonen. En waar je als werkgever dus ook bij gebaat bent. Het aantal ondernemingen dat met deze beloningsstructuur werkt neemt dan ook toe. Hoe ver zal deze ontwikkeling doorzetten?

Het is niet waarschijnlijk dat binnen onze arbeidsverhoudingen uiteindelijk zal worden gekozen voor een ‘total cash’ systeem, zoals dat bijvoorbeeld in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Daarin wordt met de medewerker een bedrag afgesproken zonder daar een verdere invulling aan te geven. Binnen onze arbeidsverhoudingen zullen we met name op het gebied van sociale zekerheid en oudedagsvoorzieningen zaken op een minimumniveau met elkaar willen regelen. Maar dat in Nederland de omvang van persoonlijke keuzebudgetten veel meer zal toenemen is zeker.

Pkb als beloningsvorm: hoe voer je het in?

Om binnen jouw organisatie met een pkb te werken, moeten de faciliteiten wel in orde zijn. Waar je bijvoorbeeld rekening mee moet houden:

Basisvoorwaarde 1: een efficiënte administratie

Door pkb’s kunnen cao’s stukken overzichtelijker worden. Maar geldt dat ook voor de administratie van individuele ondernemingen? Om een persoonlijk keuzebudget goed te laten werken, heb je een degelijke digitale administratieve ondersteuning nodig. Er moet namelijk nogal wat worden bijgehouden. Zo moet er precies zijn vastgelegd welke keuze de medewerker maakt en welke financiële consequenties die keuzes hebben: er wordt maandelijks een tegoed opgebouwd. Om dit allemaal geruisloos te laten verlopen, is een koppeling met de salarisverwerking noodzakelijk. Elke gemaakte keuze heeft ook weer andere fiscale consequenties.

Basisvoorwaarde 2: medewerkers informeren

Tegelijkertijd is het nodig dat alle medewerkers eerst goed worden geïnformeerd over het nieuwe beloningssysteem. Elke keuze die ze maken heeft immers (financiële) consequenties. Het is niet efficiënt om medewerkers individueel te informeren. Dat betekent dat de communicatie met de medewerkers volledig digitaal dient te worden ingeregeld. Informatie moet altijd beschikbaar zijn wanneer de medewerker dat wenst. Het is daarbij belangrijk om de medewerker inzicht te geven in de consequenties van een keuze. Een mogelijkheid om te simuleren is daarbij essentieel: wat gebeurt er en wat betekent het als ik deze keuze maak?

Kortom, met de groeiende omvang van persoonlijke keuzebudgetten zullen ook de gemiddelde faciliteiten steeds beter in orde zijn. Bedrijven kunnen ook van elkaar leren, wat de opmars van pkb’s verder versterkt.