Talenten aan boord houden: 3 succesvolle manieren

Heb je eenmaal de ideale kandidaat gevonden voor een functie, dan wil je die ook behouden. Als HR-manager bij softwarebedrijf AFAS weet Britt Breure (31) wel raad met het aan boord houden van talenten. Deze drie initiatieven maken AFAS succesvol op het gebied van talentmanagement.

1. De uitgebreide sollicitatieprocedure

De sollicitatieprocedure van AFAS is bijzonder. Na een succesvol eerste gesprek volgt een meeloopochtend, waarover een verslag wordt ingediend. Wanneer dat positief wordt beoordeeld, mogen sollicitanten auditie doen. De opdracht? De jury ervan overtuigen waarom zij bij AFAS  moeten werken.

“Door veel tijd en energie in de sollicitatieprocedure te steken, krijgen we een goed beeld  of iemand bij AFAS past. En of zijn of haar verwachtingen aansluiten bij die van ons”, vertelt Britt. Dat kost veel energie en geld aan de start van een carrière. Maar op de langere termijn levert het gemotiveerde medewerkers op met veel knowhow.

Deze aanpak blijkt een schot in de roos: zelden valt er iemand in zijn of haar proeftijd of vlak daarna af. Om de betrokkenheid van nieuwe medewerkers te stimuleren en de kans dat zij AFAS verlaten verder te verkleinen, doorlopen zij vervolgens de AFAS Academy. Dat is het speciaal voor AFAS ontwikkelde interne opleidingstraject.

Bekijk ook de video met Britt Breure, waarin ze vertelt hoe ze in haar eentje 420 man kan managen.

2. Een Persoonlijk Ontwikkelingsbudget (POB)

Naast standaard trainingen op het gebied van onder andere communicatie, telefonie en schrijven, krijgen medewerkers een Persoonlijk Ontwikkelingsbudget van € 1.000,- per jaar om vrij te besteden. Volgens Britt houdt dit hen gemotiveerd én maakt het hen gelukkiger. Toestemming vragen of verantwoording afleggen, is overbodig. Vertrouwen speelt hierbij een belangrijke rol, net als bij flexibilisering. Britt: “Als jij van mening bent dat je jouw budget goed besteedt, geloven wij dat.”

Natuurlijk moet het wel bij je functie passen. Een cursus Chinees is waarschijnlijk niet direct relevant, maar een presentatietraining, cursus mindfulness of het bijwonen van een seminar kan dat wel zijn. Recentelijk heeft AFAS ook een interne opleidingspagina in het leven geroepen. Daar kunnen medewerkers zich  inschrijven voor cursussen en trainingen die door collega’s worden gegeven.

3. Medewerkers koppelen met het buddysysteem

Leidinggevenden zijn essentieel als het aankomt op het aan boord houden van talenten. Zij moeten weten wat er bij medewerkers speelt.  En ervoor zorgen dat zij plezierig hun werk kunnen doen, zodat niets hen ervan weerhoudt bij AFAS te blijven. Daarom heeft AFAS het buddysysteem ingevoerd: een programma dat leidinggevenden van verschillende afdelingen en met uiteenlopende karakters aan elkaar koppelt.

Eens per kwartaal sparren zij minimaal 1 uur met elkaar over hun rol als leidinggevende. Wat speelt er op hun afdeling? Tegen welke dingen lopen zij aan? Op die manier leren zij van elkaar en ontdekken zij dat er ondanks de onderlinge verschillen ook veel overeenkomsten zijn. Britt: “De rol van leidinggevende is de afgelopen jaren sterk veranderd. Ons buddysysteem helpt leidinggevenden daarmee om te gaan.”